Ενίσχυση και επενδυτικών σχεδίων ύψους 200.000 ως 2 εκατ. ευρώ για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Το πρόγραμμα των 180 εκατ. ευρώ, που θα τρέξει η Κοινωνία της Πληροφορίας, πρόκειται να βγει στον αέρα σε μία φάση στα μέσα Ιουνίου – και όχι σε δύο όπως προοριζόταν αρχικά. Εκτιμάται δε, δεδομένου ότι απευθύνεται σε 100.000 επιχειρήσεις, πως θα προχωρήσει μέσα το πολύ σε έναν μήνα.

Η Κοινή Υπoυργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα χαρτογραφήσει τα επιμέρους προγράμματα του έργου, συνολικού ύψους 455 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης. Η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής, η οποία θα ακολουθήσει περί τα τέλη Μαΐου, θα βάλει πια σε τροχιά το πρόγραμμα των vouchers.

Σε πρώτη φάση, οι προμηθευτές των ψηφιακών υπηρεσιών θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους, ώστε να «χτιστεί» η ειδική πλατφόρμα του προγράμματος, σε στυλ marketplace. Μέσω αυτού, εν συνεχεία, οι επιχειρηματίες θα καταθέτουν αιτήσεις επιδότησης και θα εξαργυρώνουν (εφόσον είναι δικαιούχοι) το κουπόνι τους. Έτσι, θα μπορούν να αγοράσουν ή να κάνουν συνδρομή σε ψηφιακά εργαλεία, που θα εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία των ΜμΕ, όπως CRMERP, συστήματα backoffice ή κυβερνοασφάλειας, θα αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και θα εισάγουν νέες μορφές υβριδικής εργασίας.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» απευθύνεται σε 100.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό ως 10 άτομα, που θα επιδοτηθούν με κουπόνι αξίας 700 και 1.400 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη θα ανέρχεται σε 1.000 και 2.000 ευρώ. Ακόμη, θα επιδοτηθούν ακόμη και πάλι με κουπόνι 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να μεταβούν σε τεχνολογία cloud.

Η ψηφιακή δράση για της ΜμΕ, συνολικού ύψους 455 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ενισχύσει ποσοστό περίπου 20% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή 150.000 από τις συνολικά 780.000. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι κυρίως θα κατευθυνθούν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εταιρική υπόσταση και απασχολούν προσωπικό και λιγότερο στις ατομικές επιχειρήσεις.